Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met de ISDE subsidie 2025 kun je een aanzienlijk deel van je investering terugkrijgen wanneer je kiest voor maatregelen zoals isolatie, een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De overheid stelt in 2025 maar liefst €550 miljoen beschikbaar voor deze subsidies, wat gemiddeld neerkomt op een voordeel van 30% op de aanschafkosten van duurzame maatregelen.
Toch blijkt uit de praktijk dat het aanvragen van deze subsidie niet altijd eenvoudig is. Fouten in de aanvraag kunnen leiden tot vertragingen of zelfs afwijzing. Daarom is een goed stappenplan essentieel. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door het aanvraagproces van de ISDE-subsidie in 2025. We geven je praktische tips, wijzen op veelgemaakte fouten en zorgen ervoor dat je aanvraag soepel verloopt. Of je nu een doorgewinterde doe-het-zelver bent of voor het eerst met subsidies te maken krijgt, met dit stappenplan ben je goed voorbereid.
Laten we beginnen met de eerste stap: het controleren van de voorwaarden en het bepalen van de maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie. Voor een overzicht van de voorwaarden en het aanvraagproces kun je terecht op de website van de RVO: ISDE: Subsidie voor verduurzaming van uw woning. Daarnaast biedt Simpel Subsidie een gratis stappenplan aan dat je kunt downloaden via hun blog: ISDE subsidie 2025 - Alles wat u moet weten.
De ISDE subsidie biedt financiële ondersteuning voor energiebesparende maatregelen van isolatie, glas tot warmtepompen. Deze regeling is waarschijnlijk tot 2030 beschikbaar, maar veranderd wel ieder jaar. Dit jaar is er meer subsidie voor isolatie, glas én een verlaging voor het bedrag wat je kan krijgen voor hybride warmtepompen. Dit geeft gemiddeld 500 euro minder subsidie op een hybride warmtepomp.
De ISDE subsidie voor glas heeft nog een extra wijziging. Je kan vanaf 2025 een tweede keer subsidie aanvragen voor isolerend glas. Je moet wel minimaal 3m2 glas laten plaatsen. Let op; de overheid ziet kozijnen, glas, deuren allemaal als één isolatiemaatregel.
Het aanvragen van de ISDE subsidie lijkt eenvoudig, maar toch gaat het in de praktijk vaak mis. Denk aan ontbrekende meldcodes, foutieve facturen of te laat indienen. Met dit overzichtelijke stappenplan voorkom je fouten en haal je het maximale uit de regeling.
Stap 1 – Controleer of je in aanmerking komt
Je moet eigenaar én hoofdbewoner zijn voor de woning waar je subsidie voor aanvraagt. Dus helaas een tweede woning of vakantiewoning komt niet in aanmerking. Is jouw partner de eigenaar van de woning? Doe de aanvraag dan op naam van deze persoon. Daarbij is het handig om te weten dat aanbouw, uitbouw, herbouw etc zijn uitgesloten van de subsidieregeling. Alleen isolatie en warmtepomp geplaatst in de hoofdwoning komen in aanmerking. Helaas komt een thuisbatterij nog niet in aanmerking voor subsidie.
Stap 2 – Check of je maatregelen en installateur in aanmerking komen
Van belang is dat je maatregelen zoals isolerend glas of spouwmuurisolatie aan de minimaal isolatie eisen en kwaliteit voldoen. De overheid ziet graag dat het materiaal een meldcode heeft. Dit is een soort ID bewijs voor je materiaal waarmee de overheid de kwaliteit kan checken. Op de facturen van de aannemer moeten deze details juist staan weergegeven.
Tot slot moet de aannemer of installateur zelf ook aan bepaalde eisen voldoen. Deze partij moet ingeschreven staan bij de KvK en ook met de juiste SBI codes. Dit laat de overheid weten dat deze partij de juiste technische ervaring heeft of kennis van glas/isolatie. Vooral de ISDE subsidie voor glas vereist wat meer expertise. Wij raden aan hier een aannemer op te selecteren.
Stap 3 – Verzamel de juiste documenten
Er zijn voor zowel warmtepompen als isolatie en glas documenten nodig voor de aanvraag. Voor de warmtepomp heb je een factuur met bewijs van installatie nodig. Op de factuur moet duidelijk staan wat voor warmtepomp er exact is geplaatst. Hierbij hoort ook een betaalbewijs, zoals: kopie internetbankieren, pinbon of lening. Bij isolatie en glas moet je ook een foto per maatregel toevoegen. Het liefst terwijl het werk wordt uitgevoerd. Ben je dit vergeten? Maak dan een foto van het eindresultaat. Je hebt na uitvoering tot 24 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen. Al eerder aanvraag gedaan? Dan maak je kans om je ISDE subsidie te verdubbelen.
Stap 4 – Vraag de ISDE subsidie aan
De ISDE subsidie kan je met hulp aanvragen via onze website. Simpel Subsidie heeft uitgebreide ervaring met deze aanvraag met meer dan 6.500 positieve reviews. Via deze route heb je de hoogste kans op succes. Na het indienen krijg je een eigen portaal en doen wij de aanvraag binnen aantal werkdagen. De beoordeling bij RVO duurt gemiddeld 6 tot 8 weken. Daarna stort de overheid het subsidiebedrag direct op jouw rekening binnen 1 week.
Hoewel de ISDE-subsidie aantrekkelijk is, maken veel aanvragers onnodige fouten die leiden tot vertraging of zelfs afwijzing van de aanvraag. Hieronder vind je de meest voorkomende valkuilen én tips om het proces soepel te laten verlopen. De grootste fouten die meeste gedoe opleveren is wanneer bij een aannemer niet duidelijk van te voren is aangegeven dat de facturen aan bepaalde eisen dienen te voldoen. Tot onze verbazing zijn er nog glas, warmtepomp en isolatiepartij die niet hun best doen de subsidie gemakkelijk te maken voor klanten.
Dus de praktische tip: zorg ervoor dat je de aannemer vraagt specifiek op de factuur te zetten dat het werk is uitgevoerd, aantal m2, type installatie en isolatiekwaliteit. Als je dit combineert met de benodigde betaalbewijzen en aantal foto’s is de kans op afwijzing zeer beperkt.