Ook in 2026 stelt de overheid honderden miljoenen euro’s beschikbaar via de ISDE subsidie Met deze subsidie kun je een flink deel van je investering in een warmtepomp, isolatie, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet terugkrijgen. Wil jij weten hoe je dit snel en zonder gedoe regelt? Op deze pagina lees je hoe je in 2026 ISDE subsidie aanvraagt, welke bedragen gelden en hoe je jouw voordeel maximaal benut.
De verwachting is dat onder de ISDE subsidie 2026 naast de isolatie en warmtepompen mogelijk ook ventilatie of zelfs thuisbatterijen kunnen vallen. Rond december 2025 zal de regeling bekend gemaakt worden en zullen we update geven in dit artikel. We zullen sowieso hieronder de isolatie en warmtepompen kansen toelichten.
In 2026 is er weer subsidie voor isolatie en glas. Je kan isolatie subsidie aanvragen voor de isolatie en glas geplaatst in je woning waar je eigenaar van bent en hoofdbewoner. Van belang om te weten is dat uitbouw en aanbouw niet in aanmerking komt. Alleen isolatie en glas geplaatst in de originele woning geeft een kans op de subsidie. Voor glas betekent dat dat een nieuwe dakkapel en plaatsen van glas in de gevel waar dat eerder niet zat niet in aanmerking komt.
Voor verschillende maatregelen kan je isolatie subsidie krijgen. Het exacte subsidiebedrag hangt af van type maatregel (bijvoorbeeld vloerisolatie) en aantal m2 dat je laat plaatsen. Met het schema hierboven kan je die rekensom maken. Let op dat bij het combineren van maatregelen je dus twee keer zoveel subsidie per m2 kunt krijgen. Bij de isolatie moet het materiaal wel voldoen aan minimale Rd-waarde.
Bij isolerend glas in 2026 moet je op aantal m2 letten wat je minimaal moet laten plaatsen en de U-waarde van het materiaal. Bij isolerend glas mag je in tegenstelling tot bij isolatie ook twee keer een subsidieaanvraag doen. Bij andere maatregelen mag dit niet. Dus je kan bijvoorbeeld eerst subsidie aanvragen voor de bovenverdieping glas en later de begane grond.
Net als bij isolatie heb je uiteindelijk een factuur nodig waar aantal m2 op staat, maar ook de meldcode van het materiaal. Deze meldcode helpt de overheid bepalen of je in aanmerking komt voor subsidie. Naast de factuur is het van belang dat je wat foto’s maakt tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Ben je dat vergeten? Maak dan een foto van het eindresultaat, dat is vaak voldoende voor de overheid.
In 2026 blijft de ISDE subsidie beschikbaar voor huiseigenaren die willen investeren in een warmtepomp. Net als in 2025 zal het bedrag voor hybride warmtepompen wat lager liggen dan in 2024. De overheid mikt op een acceptabele terugverdientijd en gemiddeld 30 procent subsidie.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen waarvoor je subsidie kunt krijgen, zoals de hybride warmtepomp (die samenwerkt met een cv-ketel), de volledig elektrische lucht-water warmtepomp, en de bodem gebonden warmtepomp. Hoewel de exacte subsidiebedragen voor 2026 nog niet officieel zijn vastgesteld, wordt verwacht dat deze vergelijkbaar blijven met de bedragen van 2025. Ter indicatie:
De warmtepomp subsidie is afhankelijk van het vermogen (kW) van de pomp en of het apparaat op de apparatenlijst van de RVO staat. Let op: je moet de subsidie zelf aanvragen via het RVO eLoket, en dit kan pas nadat de warmtepomp is geïnstalleerd en betaald. Je kan hier ook onze hulp voor inschakelen. Je hebt een factuur, offerte en betaalbewijs nodig van de warmtepomp om de subsidie aan te kunnen vragen. Combineer je de aanschaf van een warmtepomp met andere verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie, dan kun je bovendien een hoger subsidiebedrag ontvangen per maatregel. Zo wordt verduurzamen nóg voordeliger.
Ook in 2026 kun je gebruikmaken van ISDE subsidie als je een zonneboiler laat installeren. Een zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen, wat direct bespaart op het gasverbruik voor je warm water. Het is een milieuvriendelijke én energiebesparende maatregel.
De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type zonneboiler en het opgevangen vermogen (uitgedrukt in kWh per jaar). Over het algemeen geldt: hoe groter het systeem, hoe hoger het subsidiebedrag. De verwachting is dat de subsidiebedragen in 2026 vergelijkbaar zullen zijn met die van 2025.
In 2025 lag de gemiddelde subsidie voor een zonneboiler tussen de €1.000 en €2.000, afhankelijk van het systeem. De zonneboiler moet wel voorkomen op de apparatenlijst van de RVO om in aanmerking te komen voor subsidie.
Net als bij de warmtepomp geldt ook hier: je moet de subsidie aanvragen na installatie en betaling, via het eLoket van RVO. Doe dan een vrijblijvende subsidiecheck of laat je aanvraag uitbesteden voor maximale zekerheid.
Stap 1: Controleer de voorwaarden
Controleer of je in aanmerking komt voor ISDE-subsidie. Je moet eigenaar én bewoner zijn van de woning. De maatregel moet zijn uitgevoerd door een erkende installateur en volledig zijn betaald. De aanvraag moet binnen 24 maanden na uitvoering worden ingediend. Bij glas geldt een minimale oppervlakte van 3 m².
Stap 2: Controleer de meldcode
Veel producten, zoals warmtepompen en zonneboilers, hebben een meldcode nodig. Kijk of jouw product een goedgekeurde meldcode heeft op de website van RVO. Zonder meldcode is de aanvraag lastiger en moet je extra informatie aanleveren.
Stap 3: Aanschaf en installatie
Laat het product plaatsen door een erkende installateur. Zorg dat de factuur het product, de meldcode en de datum van installatie vermeldt. Bewaar ook het betaalbewijs. Vraag een installatieverklaring op en maak indien nodig foto's van het apparaat of het werk.
Stap 4: Verzamel alle documenten
Zorg dat je de volgende documenten hebt:
Stap 5: Aanvraag indienen via RVO
Dien de aanvraag in via het eLoket van RVO met je DigiD. Vul het formulier in en upload de benodigde documenten. Na indiening duurt het gemiddeld 8 weken voordat je reactie krijgt.