Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

21 / 05 / 2025

Top 5 fouten bij het aanvragen van ISDE subsidie

Welke fouten moet je voorkomen bij ISDE subsidie


Top 5 fouten bij het aanvragen van ISDE subsidie

De ISDE subsidie is al een aantal jaren de meest populaire regeling om voordeel te krijgen op je isolatie, warmtepomp of zonneboiler. Toch zien wij regelmatig dat er fouten worden gemaakt bij de ISDE aanvraag, waardoor het kan zijn dat je verzoek wordt afgewezen of onnodig vertraagd. Hieronder gaan we in op de meest gemaakte fouten én hoe je deze voorkomt.

ISDE Subsidie Aanvragen

 

Fout 1 – Je vraagt niet subsidie aan als eigenaar én bewoner

Het kan zijn dat je geen recht heb op de ISDE subsidie, dus een aanvraag niet de moeite waard is om te doen. We zien dit vooral bij vakantiewoningen, tweede woning of verhuurde woningen. In dit geval ben je niet de eigenaar én hoofdbewoner, dus heb je geen recht op de ISDE subsidie. Let ook op dat als jouw partner de eigenaar van de woning is dat je de subsidie aanvraagt op naam van je partner. Dit voorkomt verwarring en vertraging bij de overheid.

Wil je subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld een vakantiewoning die je ook verhuurd of een beleggingsobject? Dan kan je het best proberen de SVOH subsidie aan te vragen. Deze regeling is bedoeld voor huurwoningen.

 

Fout 2 – Je vraagt subsidie aan voor uitbouw, aanbouw of herbouw

Ga je je woning helemaal herbouwen, uitbouwen of een aanbouw plaatsen? Dan kom je waarschijnlijk niet in aanmerking voor de isolatie subsidie. Alleen isolatie en glas geplaatst in de bestaande woning komt in aanmerking voor subsidie. Dus het herbouwen van (een deel van) de woning evenals bijvoorbeeld een nieuwe dakkapel is uitgesloten van de subsidie. Wij raden aan om de aannemer te vragen duidelijk onderscheid te maken op de facturen wanneer je zowel een uitbouw plaatst als laat isoleren binnen je bestaande woning.

Ook handig om te weten is dat alleen glas wat glas vervangt in aanmerking komt. Dus laat je op een plek glas plaatsen waar dat eerst niet zat, dan komt dat helaas niet in aanmerking voor de subsidie. Glas vervangen in bestaande dakkapel komt dan wel weer in aanmerking.

Fout 3 – Onvolledige facturen en ontbrekende gegevens

Als het gaat om de bewijslast voor de ISDE subsidie aanvraag, dan gaat het het meest fout bij onvolledige facturen. Uit deze facturen haalt RVO de details om te bepalen of het materiaal of installatie in aanmerking komt voor de subsidie. We zien dat vooral bij isolatie en glas bijvoorbeeld het aantal m2 geplaatst materiaal niet vermeld staat, de isolatiewaarde (u-waarde of Rd-waarde) ontbreekt of geen meldcode is opgegeven. De meldcode is van belang, omdat de overheid daarmee exact kan bepalen of er recht is op subsidie.

Heeft u een grote verbouwing achter de rug met meerdere facturen, waarop geen details staan? Overweeg dan de aannemer een verklaring op te laten stellen, waarop exact het materiaal en aantal vierkante meters vermeld staan. Dit voorkomt vertraging of zelfs afwijzing bij de overheid.

Specifiek voor de subsidie op isolerend glas raden wij altijd aan ook de offerte mee te sturen bij de subsidieaanvraag. Vaak staan daar de benodigde details op zoals de u-waarde van het glas en de afmetingen. Vooral die afmetingen van het glas vind de overheid van belang. Vooral bij toepassing van triple glas moeten ook de kozijnen vervangen worden en de kozijnen voldoen aan bepaalde isolatiewaarde.

 

Fout 4 – De warmtepomp is niet volledig geïnstalleerd

We komen regelmatig tegen dat bewoners de warmtepomp grotendeels zelf installeren en volgens alleen een bewijs van inbedrijfstelling meesturen plus de aanschaf van warmtepomp. Dit is helaas niet voldoende om subsidie te kunnen krijgen. De warmtepomp moet volledig zijn geïnstalleerd door een erkende installateur ingeschreven bij de KvK. Tot slot is het verstandig om te weten dat alleen de warmtepomp geplaatst in je hoofdwoning in aanmerking komt voor subsidie.

Wij raden aan op de factuur van de warmtepomp expliciet te laten vermelden dat het systeem volledig is geinstalleerd. Mocht dit op de offerte duidelijk staan omschreven, stuur dat dan mee als extra bewijsstuk.

 

Fout 5 – Foto’s van het werk ontbreken

Voor de isolatie- en glassubsidie is het belangrijk om foto’s aan te leveren van het uitgevoerde werk. Veel bewoners vergeten alleen foto’s te nemen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden en denken dat daarmee de subsidie verkeken is. Gelukkig is niets minder waar. Als u vergeten bent om foto’s te maken tijdens het werk, maak dan foto’s van het eindresultaat. Dat is vaak voldoende voor de overheid.

Wij raden aan via onze website het stappenplan ISDE subsidie te downloaden zodat je goed op de hoogte bent van alle kansen en relevante voorwaarden. Je kan daar ook onze hulp inschakelen om de subsidie te regelen.

ISDE Subsidie Aanvragen